Geplaatst op
Elke woning heeft goede leidingen nodig. We denken niet vaak na over het onderhoud, maar zodra er sprake is van een verstopping dan gaan de alarmbellen rinkelen. Wat nu? In geval van nood raden we altijd de loodgieter Amsterdam spoed specialist aan. Maar met 5 onderhoud- en preventietips in deze blog willen je helpen om een bezoek van de loodgieter zo lang mogelijk uit te stellen.
Vet en olie in je afvoer
We denken er niet vaak over na maar dit is absoluut een no-go. Giet alsjeblieft geen vet en olie door je afvoer heen. Beetje bij beetje zal dit zich ophopen en vastraken in je leidingen. Op den duur zal er een verstopping plaatsvinden en de ergste problemen komen dan naar boven. Als je hiermee doorgaat kun je alvast rekening houden met een toekomstig bezoek van de loodgieter, met alle kosten van dien.
Installeer afvoerfilters
De meeste problemen met je sanitair bestaat uit verstoppingen. Deze verstoppingen bestaat uit een verzameling van gestold vet, haar, etensresten en allerlei ander afval. Zorg ervoor dat je bij je kranen altijd een korfzeef is geïnstalleerd en dat je een goede filter hebt in de badkamer. Zo vang je het meeste afval op en kun je dit meteen weggooien.
Gooi niet alles blind je afvoer in
De afvoer van je woning is niet een blind gat waar je van alles in kunt gooien. Gebruik het dus ook alleen waar het voor bedoeld is. Je denkt er niet altijd over na, maar de leidingen zijn heel gevoelig voor verstoppingen. Begin dus niet met het doorspoelen van hygiëneproducten, etensresten of je goudvis door de afvoer.
Leer je leidingsysteem kennen
Het watersysteem in je woning kan beïnvloed worden door de hoofdkraan. Waar zit deze bij jouw woning? Zorg dat je hiervan op de hoogte bent. In geval van nood kan dit handig zijn. Stel er ontstaat ineens lekkage of er volgt een overstroming dankzij een verstopping, dan kun je snel naar de hoofdkraan rennen en deze afsluiten. Dit zorgt er gelijk voor dat er geen water meer je woning in wordt ingepompt en je voorkomt hiermee flinke waterschade.
Let op de seizoenen
Je leidingen zitten vrijwel altijd vol met water. Let extra goed op als de winterperiode aanbreekt. Je leidingen zijn dan extra kwetsbaar door bevriezingsgevaar. Een goede preventietip is om je huis altijd op temperatuur te houden. Zorg dat je woningtemperatuur nooit lager daalt dan 16 graden Celsius. Heb je buitenkranen? Zorg ervoor dat je de buitenleiding afsluit voor de winter. Laat de buitenleiding vervolgens helemaal leeglopen. In de koude periodes kan water in je leiding bevriezen, dit gaat uitzetten wat vervolgens kan zorgen dat je leiding kapotvriest.