Gembeton

Een kleine scheur in de muur, heb ik betonschade?

Geplaatst op

In de meeste gevallen lijkt betonschade nog onschuldig en lijkt het wel allemaal mee te vallen. Maar juist op dit momenten wanneer je kleine betonschade ontdekt, is dat het juiste moment om in te grijpen. Hiermee kan je ernstige gevolgen vroegtijdig voorkomen. Bij ontdekkingen met grote schade als scheuren is het vanzelfsprekend om meteen in te grijpen. In deze blog lees je er alles over.

Hoe herken je betonschade en is dit te voorkomen?

Door de grotere scheuren, gaten in de muur of waar stukken ontbreken, is schade in beton wel makkelijk te zien. Kleine beschadigingen aan het beton zullen niet zo snel opvallen of herkend worden. Als je weet waar je moet kijken en waar je op moet letten, zou je dat zelfs zelf kunnen herkennen. Wat vaak opvalt bij kleine beschadigingen zijn de metalen delen die zichtbaar worden. Deze zijn 9 van de 10 keer ook al erg verroest. Waar je beschadigingen ook aan kunt herkennen is op de dekking van het beton. Bijvoorbeeld op de plekken waar je veel donker rood/bruine vlekken ziet. Vaak komt dit voor in boxen en op balkons.

Ernstige gevolgen voor het niet tijdig repareren van betonschade.

Het rotten van het metaal in het beton en de beschadigingen aan het beton kunnen vervelende gevolgen hebben voor de structuur van het pand. Als namelijk de structuur van het bedrijf niet meer in orde is door scheuren, roest of andere beschadigingen kan de veiligheid van het pand ook een groot risico’s oplopen. Buiten de risico’s en gevolgen ziet het er natuurlijk ook niet mooi uit. Dus zowel de structuur als de veiligheid en de uitstraling worden aangetast. Om dit te voorkomen of om te herstellen is betoninjectie, betonherstel of betonreperatie nodig.

Wat zijn nou eigenlijk de oorzaken dat beton beschadigd?

Beton dat gegoten wordt in staal noemen we gewapend beton. Doordat er staal zit in deze vormen van beton zit kan dit staal met de tijd gaan roesten. Hierdoor ontstaan er vlekken en scheuren die zich laten zien aan de binnen- en buitenkant van het beton. Er zijn verschillende redenen waarom het staal roest, bijvoorbeeld: door een te hoog vochtgehalte of omdat er verkeerde verhardingsversnellers zijn gebruikt. Verhardingsversnellers zijn een hulpstof om het proces van verharding te versnellen, door deze versnelling kunnen er dus scheuren ontstaan omdat het beton niet natuurlijk opdroogt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op gembeton.nl lees je meer over beton en de verschillende toepassingen ervan in design en bouw.

Contactgegevens

Via info @ gembeton.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden