Gembeton

In 5 stappen de juiste vloer kiezen

Geplaatst op

Er bestaan tegenwoordig eindeloze opties voor het kiezen van een geschikte vloer. Het beste is om in enkele stappen tot een afweging te komen, zodat je vervolgens de juiste vloer kan kiezen die het beste bij je past. Misschien is keramisch parket of andere speciale vloertegels iets voor jou. Wanneer een vloer aan je wensen voldoet, is het uiteindelijk een kwestie van smaak. Stapsgewijs helpen we je in deze blog om na te denken over de belangrijkste aspecten van een vloer.

Stap 1: in welke ruimte ga je de vloer leggen?

De ruimte waar je een vloer in wilt laten leggen, is belangrijk bij het maken van een keuze. Je moet dan namelijk gaan nadenken wat er precies op de vloer komt te staan, welke bezigheden zich in de ruimte gaan afspelen en of je vaak in de ruimte komt. De redenen om in de ruimte te zijn kun je allemaal meenemen bij het maken van een keuze. Zo wil je een woonkamer het liefst krasbestendig hebben en daarnaast in de keuken een vloer die hygiënisch goed te onderhouden is.

Stap 2: Wie en wat gaat gebruik maken van de vloer?

De belasting van de vloer is een belangrijk aspect. Komt de vloer in de gang? Denk aan de belasting van vieze schoenen. Komt de vloer in de badkamer? Denk aan het effect van vochtigheid op de vloer. Bij veel vloeren is het mogelijk om de toplaag te beschermen. Dit kan met onderhoudsmiddelen of je kan een vloer na verloop van tijd laten schuren en vervolgens een nieuwe toplaag laten aanbrengen. Hierbij kan je een afweging maken om een onderhoudsvrije vloer te kiezen of een vloer met minimale onderhoudseisen.

Stap 3: Geluid van de vloer

Voor velen een onvoorzien aspect bij het maken van een vloerkeuze: het geluid van de ruimte. Een vloer kan een grote impact hebben op externe geluid, maar is ook een veroorzaker van geluid. Denk hierbij aan het gekraak van oud hout of het geluid van laminaat. Je kunt ervoor kiezen om het geluid minimaal te houden. Denk hierbij aan gelijmde PVC-vloeren. Mocht dit een belangrijk aspect zijn in het maken van je keuze, dan kun je het beste een showroom bezoeken om je gewenste vloer uit te testen.

Stap 4: Een vloerverwarming combinatie

Vrijwel elke vloer is geschikt om te combineren met een vloerverwarming. Toch verschilt de mate van geschiktheid per vloer. Zo verschilt het hoe goed de warmte wordt vastgehouden en wat het effect heeft op de staat van de vloer. Daarnaast moet je nadenken over het laten aanbrengen van meerdere lagen vloeren.

Stap 5: Uitstraling van de vloer

Uiteindelijk is het ook belangrijk dat de vloer er goed bij ligt. De uitstraling van de vloer wordt veelal bepaald door de lichtinval in je ruimte. Is er sprake van veel natuurlijk licht? Of wordt in de ruimte veel gebruik gemaakt van kunstmatige verlichting. Je kunt hierbij een afweging maken of je een matte vloer wilt die licht absorbeert of gaat voor een reflecterende vloer die licht weerkaatst. Je kunt je huidige muren en ander meubilair hierin meenemen in het maken van een keuze.

Al met al kun je nu stapsgewijs je gewenste vloeren gaan filteren. Er zijn meerdere vloeren die aan je wensen kunnen voldoen. Uiteindelijk op basis van je persoonlijke smaak maak je de keuze.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op gembeton.nl lees je meer over beton en de verschillende toepassingen ervan in design en bouw.

Contactgegevens

Via info @ gembeton.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden