Geplaatst op
Kunststof pallets zijn sterker en duurzamer dan houten pallets, maar het nadeel is dat ze gemaakt zijn van uitputbare grondstoffen. Om natuurlijke grondstoffen te sparen en de plasticproductie te verminderen is het dus extra belangrijk dat we pallets hergebruiken, repareren en recyclen. Daarom leggen we in dit artikel uit dat je voor gerecyclede kunststof pallets moet kiezen om het milieu te sparen.
Waarom recyclen?
Steeds meer bedrijven introduceren kunststof pallets als alternatief voor traditionele houten pallets. Kunststof pallets zijn sterker, duurzamer en dus goedkoper. Kunststof wordt echter gemaakt van uitputbare grondstoffen, zoals olie, kolen en gas. Als een pallet niet gerepareerd of hergebruikt kan worden, moet deze gerecycled worden om natuurlijke grondstoffen te sparen. Recycling maakt ook de productie van nieuwe kunststof pallets mogelijk en door te kiezen voor de aankoop van gerecycleerde pallets spaar je het milieu.
Recyclingmogelijkheden
Het is raadzaam om een leverancier te kiezen die een retoursysteem voor pallets hanteert, waarbij ze de pallets ophalen, reinigen of repareren en vervolgens hergebruiken. Je ontlast dan het milieu, omdat ze niet opnieuw natuurlijke, uitputbare grondstoffen aanroepen tijdens het recyclingproces.
Wat gebeurt er bij recycling?
Kunststof pallets die nog in goede staat zijn worden ingekocht of teruggestuurd naar leveranciers voor hergebruik. Vaak voeren zij ook reinigings- en reparatiewerkzaamheden uit om de kunststof pallets gereed te maken voor hergebruik. Pallets die niet meer bruikbaar zijn worden in stukken gesneden en naar een kunststofrecyclingbedrijf gestuurd. Hier worden ze versnipperd, gesmolten en vervolgens weer klaargemaakt voor gebruik in nieuwe pallets.
Andere voordelen ten opzichte van houten pallets
Kunststof pallets hebben nog een aantal milieuvoordelen ten opzichte van houten pallets:
- Lagere CO2-uitstoot: minder brandstofverbruik door het lage gewicht van de pallets.
- Langere levensduur: minder uitputting van het milieu door minder oogst. Daarnaast zorgt de herproductie van materialen tot pallets en het repareren van beschadigde pallets voor een langere levensduur.
- Minder ontbossing: houten pallets worden gemaakt van de bomen die CO2 omzetten naar zuurstof. Volgens onderzoek werden er in 2016 bijvoorbeeld ca. 5 miljard houten planken gebruikt om pallets te maken. Dat betekent miljoenen gekapte bomen.
- Plaagdierpreventie: uitheemse insecten komen in bepaalde gevallen mee met hout dat in tropische bossen gekapt is en overzee vervoerd. Dit kan leiden tot nieuwe ziektes en plagen die bijvoorbeeld de landbouw aantasten en oogsten verpesten. Dat brengt grote financiële risico’s met zich mee.
- Geen chemische behandeling nodig: er is geen chemische behandeling nodig om te voorkomen dat insecten, plaagdieren en schimmels het hout aantasten of per ongeluk met de pallets het land binnenkomen.