Gembeton

Plexiglas versus glas

Geplaatst op

Nu het coronavirus (COVID-19) de gezondheid en veiligheid van mensen over de hele wereld blijft bedreigen, stellen de overheden en de lokale gemeenten in Nederland nieuwe eisen aan werkplekken met gefaseerde heropening. Om werkgevers, werknemers en klanten effectief te beschermen, moeten ontwerpers en architecten nu opnieuw nadenken over de indeling van commerciële kantoren met deze maatregelen in het achterhoofd. Met name plexiglas zal een grote rol gaan spelen in de herinrichtingen van kantoren, winkels en andere openbare ruimtes. Plexiglas spatschermen zullen in de toekomst niet meer weg te denken zijn en zullen ervoor zorgen dat het besmettingsgevaar geminimaliseerd wordt. Waarom plexiglas een grotere rol zou gaan spelen als glas, leggen we in dit blog uit. Hieronder lees je de verschillen tussen glas en plexiglas. 

Kosten

Allereerst is plexiglas een stuk goedkoper dan regulier glas. Naast het feit dat de prijs van glas een stuk hoger ligt dan de prijs van plexiglas, is plexiglas ook nog eens een stuk eenvoudiger en sneller op maat te maken. Met name voor kantoren en winkelketens is dit een groot voordeel omdat zij behoefte hebben aan op maat gemaakte plexiglas spatschermen. Daarnaast gaat plexiglas een stuk langer mee dan regulier glas, waardoor het een investering op lange termijn betreft. 

Kwetsbaarheid

Plexiglas is veel minder kwetsbaar dan regulier glas omdat plexiglas flexibel is. Zo kun je plexiglas makkelijker buigen en zal het laten vallen van een plexiglas plaat nooit resulteren in duizenden scherven. Plexiglas wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt als beschermingsmateriaal voor agenten in de vorm van een schild. De plexiglas plaat kan veel stoten opvangen zonder te beschadigen. 

Reflectie

Glas reflecteert veel licht, waardoor de kans groter is dat je verblind wordt door de lichtweerkaatsing. Bij plexiglas spatschermen is deze reflectie veel minder, waardoor ze populair zijn bij bijvoorbeeld rijsscholen en winkelketens. De weerkaatsing van zonlicht kan zeer gevaarlijk zijn voor bestuurders en kan ernstige ongelukken veroorzaken. 

Reinigen

Een van de belangrijkste eigenschappen die zowel glas als plexiglas heeft, is het feit dat elk materiaal eenvoudig te reinigen is zonder dat er besmette vochtdeeltjes achterblijven. Het oppervlak van plexiglas is, net als glas, zeer glas en kent geen reliëf, waardoor je de spatschermen gemakkelijk schoonmaakt met schoonmaakmiddel en een doek.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op gembeton.nl lees je meer over beton en de verschillende toepassingen ervan in design en bouw.

Contactgegevens

Via info @ gembeton.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden