Geplaatst op
Het goed onderhouden van je tuinhuisje voorkomt dat je tuinhuisje snel in kwaliteit achteruitgaat. Dit onderhoud begint al met de simpelste basispunten, zoals het behandelen met een waterresistente lak/verf. In dit blog lichten we het basisonderhoud voor jouw tuinhuisje toe.
Behandel je tuinhuis tegen houtrot en schimmel
Zoals hierboven al aangegeven begint het onderhoud met het gebruiken van een duurzaam houtverzorgingsmiddel om houtrot te voorkomen. We adviseren dit al meteen te doen zodra het tuinhuisje is geïnstalleerd. Er wordt echter regelmatig vergeten om de behandeling herhaaldelijk te doen. We adviseren daarom om de verf regelmatig opnieuw aan te brengen. Dit voorkomt rot en schimmelinfecties. Bij voorkeur combineer je een goede grondverf met een waterdichte lak.
Smeer bewegende onderdelen van je tuinhuis
Het is belangrijk om je spullen veilig te bewaren; sloten zijn dus erg handig voor je tuinhuis. Deze sloten moet je echter ook onderhouden. Zorgt er daarom voor dat je eens per twee jaar bewegende onderdelen zoals scharnieren en sloten behandeld met een oliespray (bijvoorbeeld WD-40). Dit geldt uiteraard ook voor beweegbare ramen en deuren.
Voorkom dat bewegende voorwerpen je tuinhuis kunnen raken
Bewegende voorwerpen kunnen voor schade aan je tuinhuis zorgen. Je moet daarom zien ter voorkomen dat bijvoorbeeld bewegende takken nooit in de buurt van je tuinhuis kunnen komen. Harde windvlagen kunnen anders namelijk voor krassen in de verflaag of zelfs de dakbedekking beschadigen. Knip takken en struiken in de buurt van je tuinhuisje dus eventueel bij, zodat er geen mogelijkheid is dat het tuinhuisje geraakt wordt. Een ander voordeel hiervan is dat er een luchtstroom aanwezig blijft, waardoor je tuinhuis sneller droogt. Dit heeft weer voordelen voor de levensduur van het hout. Eventuele tuinartikelen zet je ín het tuinhuisje en niet rond het tuinhuisje; ook dit is een veelgemaakte fout.
Maak niet alleen de binnenkant van je tuinhuis schoon
Een vaak vergeten, maar essentieel onderdeel van je tuinhuis, is de afvoer van regenwater. De afwatering kan verstopt raken waardoor het regenwater niet goed meer wegstroomt. Bladeren dien je dus regelmatig uit de goot te verwijderen: let hier vooral op tijdens de herfstperiode. Als je dit niet doet dan kan het water over de houten muren lopen, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.
Liever geen tuinhuis met dakgoot? Dan zou een tuinhuis met overkapping een goed alternatief zijn. De overkapping loopt schuin af en loopt vaak een stukje door waar de muur van je tuinhuis ophoudt. Hierdoor stroomt het water niet direct over de muren van je tuinhuis en is de afwatering toch voldoende aanwezig. Om de afwatering volledig te optimaliseren blijft het toevoegen van afwateringsgoten de beste oplossing.