Gembeton

Veilig werken op een steiger doe je zo

Geplaatst op

Werk je regelmatig op een steiger of ga je binnenkort werken met steigers? Dan moet je goed op je veiligheid letten. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we enkele do’s en don’ts op een rij gezet.

Tips om veilig te werken op een steiger

Om veilig te werken op een steiger, moet je je houden aan de onderstaande tips:

  • Zorg dat je goed opgeleid bent voordat je op een steiger gaat werken. De opleiding moet worden gegeven door een gekwalificeerd persoon, waarbij de gevaren van het werken op een steiger en het omgaan ermee goed aan bod komen. De opleiding moet ook het correcte gebruik van de steiger, de omgang met materialen en de draagvermogens van de steiger omvatten.
  • Voordat je op een steiger stapt, moet je controleren of een bevoegd persoon de steiger heeft geïnspecteerd voor de dienst en of deze veilig en in goede staat is om te gebruiken. Steigers mogen alleen onder direct toezicht van een deskundig persoon door geschoold personeel worden opgebouwd, gedemonteerd of verplaatst.
  • Draag altijd een helm bij het werken op, onder of rond een steiger. Je moet ook een goed stevig, slipvrij paar werkschoenen hebben.

Werken op een steiger: wat je niet moet doen

Probeer onderstaande situaties altijd te vermijden:

  • Iets achterlaten op de steiger aan het einde je dienst. Dit geldt ook voor het gereedschap dat je tijdens je dienst hebt gebruikt. Deze spullen kunnen bij harde wind van de steiger worden geblazen en gevaarlijke situaties voor jezelf en collega’s opleveren.
  • De steiger overbelasten. Houd je altijd aan de maximaal toegestane belasting.
  • Dozen of ladders gebruiken om de werkhoogte te verhogen. Als je een gebied niet kunt bereiken, moet je jouw leidinggevende vragen om het steigerplatform iets hoger te zetten.
  • Een beschadigde steiger gebruiken, bijvoorbeeld als er onderdelen ontbreken zoals planken, relingen en valbeveiligingshekken.
  • Op de steiger lopen terwijl er ijs, sneeuw of modder op ligt. Het platform kan extreem glad zijn als ze nat zijn. Al het sneeuw, ijs, modder en ander vuil, zoals natte bladeren, moet grondig worden verwijderd voordat u de steiger gebruikt. Vermijd ook het gebruik van een steiger bij slecht weer, zoals hevige regen, natte sneeuw of harde wind.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op gembeton.nl lees je meer over beton en de verschillende toepassingen ervan in design en bouw.

Contactgegevens

Via info @ gembeton.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden