Gembeton

Zelf bestraten: begin met deze tips

Geplaatst op

Als handige doe-het-zelver kan je prima zelf een terras aanleggen. Nadat je de juiste betontegels, tuintegels, terrastegels en natuurlijk opsluitbanden hebt aangeschaft, is het belangrijk om stapsgewijs te werk te gaan. Het begint allemaal met het maken van een tuinplan. Hoe moet je tuin eruit komen te zien? Welke elementen zie je graag terugkomen, en waar houd je totaal niet van? Welke sfeer met je tuin uitstralen? Welke kleuren wil je terug laten komen? Pas nadat je tuinplan af is en je precies voor je hebt wat je wilt bereiken, kun je beginnen met de aanleg.

Contouren uitzetten en zandbed voorbereiden

Als je een goed tuinplan hebt gemaakt, staan daar ook de afmetingen in. Deze afmetingen heb je belangrijk om met een touw de contouren van je terras uit te zitten. Controleer de maten altijd een keer extra, voordat je per ongeluk een fout maakt. In het uitgezette deel tref je de voorbereidingen voor het zandbed. Bepaal eerst de hoogte. Om de hoogte van de bestrating te bepalen, kun je die uitzetten op een muur, de gevel van je huis of een houten paaltje dat je de grond in duwt. Wanneer de hoogte bekend is, kan je een zandbed van zo’n 15 cm maken.

Zandbed aantrillen en afschot bepalen

Tril het zandbed zo veel mogelijk aan met een trilplaat. Bepaal daarna, met behulp van een touwtje en een waterpas, het afschot (1 tot 2 cm per lengtemeter).

Opsluitbanden plaatsen

Plaats vervolgens de opsluitbanden. De opsluitbanden kun je gebruiken om de hoogte en verval in hoogte te controleren.

Bestraten maar!

Als de contouren vaststaan, kun je beginnen met het bestraten van je terras. Dit kan op twee manieren: vlijen of straten. Uiteindelijk moet het worden ingeveegd en afgetrild. Let op dat je natuursteentegels en terrastegels niet aftrilt maar met een rubberen hamer aan te slaan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden